„De aproximativ un deceniu, printre câinii de companie existenţi în judeţ se numără şi cei din rasa Akita Inu, un câine originar din Japonia, care a devenit celebru şi tot mai căutat de iubitorii de animale din lume. Aceasta, mai ales după ce pe ecrane s-a difuzat, în 2009, filmul cu Richard Gere în rol principal, care reda povestea emoţionantă a câinelui Hachiko, un animal din această rasă, care şi-a aşteptat stăpânul, timp de 10 ani, într-o gară, ca acesta să se întoarcă de la serviciu, deşi omul murise. După apariţia filmului, în 2009, multe persoane confundă numele real al rasei Akita Inu, cu Hachiko, numele câinelui loial din pelicula respectivă.
Aproximativ 30 de exemplare în judeţ
Deveanul Robert Spitzel este printre puţinii din judeţ care deţine canisa Akita Inu, fiind şi norocosul proprietar a trei exemplare superbe, toţi trei fiind câini campioni, medaliaţi la o serie de concursuri naţionale şi internaţionale.
Acesta precizează că, după ştiinţa lui, la această oră, în judeţ sunt trei canise care deţin rasa Akita Inu. Pentru cei care nu ştiu ce este aceea o canisă, precizăm că este vorba de crescători de câini, specializaţi pe o anumită rasă, recunoscuţi de federaţia chinologică internaţională, implicit şi de cea din ţară, care deţin şi comercializează câini din rasa respectivă. Tot de la Robert Spitzel aflăm că aceste trei canise hunedorene deţin cam 10 exemplare adulte de Akita Inu, iar în judeţ sunt, la diverşi proprietari, aproximativ 30 de asemenea câini.
Loial, puternic şi extrem de ataşat de stăpân
„Aceşti câini sunt loiali, puternici şi foarte ataşaţi emoţional de stăpân. Eu am trei: un mascul – Aki, o mai am pe Enya şi pe cea mică, pe Hana. Toţi sunt campioni, fiind premiaţi la o serie de competiţii din ţară şi străinătate. Sunt exemplare superbe, iar oricine doreşte să-şi achiziţioneze un astfel de câine trebuie să ştie că va avea alături, cea mai devotată rasă din lume. Este ideal ca stăpânul să aibă curte, dar în egală măsură ei sunt foarte adaptabili, inclusiv la viaţa de apartament. Tot ceea ce contează în definitiv este ca orice exemplar să beneficieze de suficient exerciţiu fizic. Cu riscul să cad în dizgraţie, trebuie să recunosc că sunt destul de pretenţios atunci când cineva vrea să achiziţioneze un pui. Studiez atent cumpărătorul şi nu îl dau oricui. În fond, e vorba de soarta câinelui. Trebuie să fiu sigur că merge la o persoană care să-i poată oferi ce e mai bun. M-aş bucura ca omul să pună întrebări, în cazul în care nu e documentat suficient. Nu e o ruşine. Cine e interesat, este clar că o să fie atent şi cu câinele său. Da, am observat că pentru unii primează doar rasa, însă înainte de toate să nu uităm că e vorba de un suflet”, a spus Robert Spitzel.
Este catalogat drept un monument al naturii
Despre Akita Inu se ştie că este nativ al insulei japoneze Honshu, din regiunea Akita, de unde i se trage şi numele. E considerat un câine naţional japonez şi este una din cele şapte rase catalogate monument al naturii. Rasa a fost utilizată în multe domenii, inclusiv în poliţie şi armată, pază (pentru guvern şi civili), câine de luptă, câine de vânătoare (urşi, căprioare etc) sau de sanie. Este considerat aducător de noroc, în Japonia făcându-se statui şi statuete cu el. După al Doilea Război Mondial, acesta a ajuns şi în America. Acum există două tipuri de Akita, rasa originala Akita Inu japoneză şi rasa Akita americană. Dimensiunile câinelui american sunt diferite de cele ale celui japonez. Deşi are un aspect puternic şi maiestuos, este de un calm aparte şi are o foarte bună dispoziţie. Akita e o rasă de talie mare, masculii cântărind adesea peste 45 de kilograme şi având o înălţime la umăr de peste 70 de cm. Speranţa de viaţă este de 10-12 ani.”
Magdalena Serban – Mesagerul Hunedorean, 23.11.2015