Standard FCI 255 Akita Inu

STANDARD ORIGINAL VALID PUBLICAT LA DATA DE : 13.03.2001

CLASIFICARE F.C.I. Grupa 5, Spitz si rase primitive.
Initial, cainii japonezi erau de talie mica si medie, rase mari neexistand. Din 1603 in regiunea Akita, Akita Matagis (cainii de talie medie utilizati la vanatoarea de ursi) au fost folositi ca si caini de lupte. Incepand cu 1868, Akita Matagis au fost incrucisati cu rasa Tosa si Mastiff. Prin urmare, dimensiunea acestei rase a crescut, dar caracteristici asociate cu tipul Spitz au fost pierdute. In 1908 luptele de caini au fost interzise, dar aceasta rasa a fost totusi pastrata si imbunatatita ca o rasa de talie mare japoneza. Ca urmare, noua exemplare superioare ale acestei rase au fost desemnate ca «Monument ale Naturii» în 1931. In timpul celui de-al doilea razboi mondial (1939-1945), se obisnuia utilizarea acestor caini ca o sursa de blana pentru articole de imbracaminte militare. Politia a ordonat capturarea si confiscarea tuturor celorlalte rase, altele decat Ciobanesc German, utilizate in scopuri militare. Unii crescatori au incercat sa ocoleasca ordinul prin incrucisarea cainii lor cu Ciobanescul German. Cand al Doilea Razboi Mondial sa incheiat, numarul exemplarelor de Akita era redus drastic si existau trei tipuri distinct: 1) Matagi Akita, 2) Akita de lupta, si 3) Ciobanescul Akita. Acest lucru a creat o situatie foarte confuza in rasa. In timpul procesului de restaurare a rasei pure dupa razboi, Kongo-go, un caine de la linia Dewa, care a prezentat caracteristici ale Mastiffului si Ciobanescul German a fost utilizat in incrucisari. Cu toate acestea, crescatorii au invatat lucruri sensibile si nu a fost de acord cu acest tip ca fiind o rasa propriu japoneza, asa ca au depus eforturi pentru a elimina tulpina vechilor rase straine prin incrucisarea cu Matagi Akita in scopul de a restabili rasa pura original. Ei au reusit stabilizarea tulpinei rasei pure de dimensiuni mari, asa cum este cunoscut in prezent.

ASPECT GENERAL
Caine de talie mare, robust construit, bine echilibrat si cu multa substanta, caracteristicile sexuale secundare marcate puternic. Inspira mare noblete si demnitate, afisate cu naturalete.

PROPORTII IMPORTANTE
Raportul de inaltimea la greaban la o lungime a corpului (de la punctul de la umeri pana la punctul de fesa) este de 10: 11, dar trupul este ceva mai lung la femele decat la masculi.

COMPORTAMENT SI CARACTER
Temperamentul este linistit, credincios, docil și receptiv.

CAP
Regiunea craniana
• Craniu: dimensiunea este proportionala cu corpul ; fruntea este larga, cu brazda distincta ; fara riduri.
• Stop: definit.
Regiunea faciala
• Nas: mare si negru. Lipsa usoara si difuza de pigment acceptata doar la cainii albi, dar negru este întotdeauna de preferat.
• Botul: lungime medie si puternic, cu baza larga, conic, dar nu ascutit. Pod nazal drept.
• Maxilar /dinti: dinti puternici cu muscatura in foarfeca.
• Buze: stranse, ferme.
• Obraji: moderat dezvoltati.
• Ochi: relativi mici, forme aproape triunghiulare ca urmare a ridicarii coltului exterior al ochiului, stabilit moderat in afara, maro închis (cu cat mai inchis, cu atat mai bine).
• Urechi: relativ mici, groase, triunghiulare, usor rotunjite la varfuri, stabilit moderat in afara, erecte si inclinate in fata

GAT
Gros si musculos, fara salba, in echilibru cu capul.

CORP
Spate: drept si puternic.
Sale: larg si musculos.
Piept: adanc, stern bine dezvoltat, coaste arcuite moderat.

COADA
Amplasata sus, groasa, purtata viguros rasucita pe spate, varful cozii intinse trebuie sa ajunga la jaret.

MEMBRE
Membre anterioare :
Umerii: moderat inclinati si dezvoltati..
Coatele: bine aderente la trunchi..
Membrele posterioare :
Labe: groase, rotunde, degete arcuite si stranse.

MISCARE : vioaie, elastica si puternica.

BLANA
Par: strat exterior aspru si drept, puf moale si des; greabanul si coada sunt acoperite cu par ceva mai lung, parul de pe coada este mai lung decat pe restul corpului.
Culoare: rosu cafeniu, susan (fire de par rosu cafeniu cu varfuri negre), tigrat si alb. Toate culorile mentionate mai sus, cu exceptia alb trebuie sa aiba «urajiro».
(Urajiro = strat albicios pe partile laterale ale botului , pe obraji , pe partea inferioara a maxilarului , gat , piept , burta, coada si pe partea interioara a picioarelor).

INALTIME 
Inaltimea la greaban : Masculi : 67 cm , Femele : 61 cm .
Exista o toleranta de 3 cm mai mult sau mai putin .

DEFECTE 
Orice abatere de la punctele de mai sus ar trebui sa fie considerat un defect, iar seriozitatea cu care trebuie privit defectul ar trebui sa fie proportional cu gradul si efectul sau asupra sanatatii si bunastarii cainelui.

  • masculi efeminati, femele cu aspect masculin.
  • lipsa dinti.
  • limba patata.
  • iris deschis la culoare.
  • coada scurta.
  • caini speriosi.

DEFECTE ELIMINATORII

  • Agresiv sau prea timid.
  • Urechile neerecte.
  • Coada atarnata.
  • Parul lung.
  • Masca neagra.
  • Marcajele de pe fond alb.

Orice caine care prezinta in mod evident anomalii de ordin fizic sau comportamental va fi descalificat.

N.B. : Masculii trebuie sa aiba doua testicule cu aspect normal , complet coborate in scrot.

„Putem trai fara un caine , dar nu merita efortul”
Heinz Ruhmann
„Putem trai fara un caine , dar nu merita efortul”
Josh Billings